Relacja z VIII Bialskiego Festiwalu Sękaczy
25 września 2022 r. odbyła się ósma edycja Bialskiego Festiwalu Sękaczy. Po raz pierwszy festiwal ten odbył się w Kodniu. Święto sękaczy zgromadziło wielu smakoszy tego podlaskiego specjału. „Konkursowi na najpiękniejszy i najsmaczniejszy sękacz” towarzyszyły występy zespołów artystycznych oraz inne atrakcje.
Otwarcie imprezy odbyło się o godzinie 12.00. Głos zabrał Starosta Bialski Mariusz Filipiuk. Wspomniał o walorach wypieku sękaczy, o ich różnorodności i o ogromnym nakładzie pracy, jaki trzeba włożyć w jego powstanie. Następnie głos zabrał Wójt Gminy Kodeń Jerzy Troć, który podziękował Starostwu Bialskiemu za pomoc w organizacji tej imprezy w Kodniu oraz przywitał serdecznie wszystkich przybyłych na festiwal wystawców i gości.
Następnie na scenie występowały zaproszone zespoły i soliści: Zespół Śpiewaczy działający przy GCKSiT w Kodniu, Wiktoria Szczepanowska, Biesiadnicy, Izabela Jaszczuk, Pohulanki, Pawłowianki, Janusz Pruniewicz, Oliwia Spychel, Śpiewam bo lubię oraz zespół Śpievka. Jednocześnie odbywał się „Konkurs na najpiękniejszy i najsmaczniejszy sękacz”. Wzięło w nim udział 17 wystawców. Komisja w składzie Komisja w składzie: Dominika Maksymiuk - właścicielka cukierni "Domisiowe słodkości" w Woskrzenicach Dużych, Barbara Kociubińska-Koza - Dyrektor Wydziału Spraw Społecznych Starostwa Powiatowego w Białej Podlaskiej oraz Bożena Uziak - kucharz w Europejskim Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy na podstawie walorów smakowych i wyglądu spośród 17 sękaczy zgłoszonych do konkursu wytypowała najpiękniejsze i najsmaczniejsze oraz nagrodziła następujące osoby: wyróżnienia otrzymali Eugenia i Agnieszka Stanilewicz ze Studzianki, Edyta Mostowiec z Rogoźnicy, Marzena Sokołowska z Sosnówki. III miejsce zajęła Krystyna Krótkiewicz z Kodnia, II miejsce - Teresa Frończuk z Horodyszcza, I miejsce - Anna Niedźwiedź ze Studzianki. Zwycięzcy otrzymali dyplomy oraz nagrody ufundowane przez Starostę Bialskiego - Mariusza Filipiuka. Pozostali uczestnicy otrzymali dyplomy i upominki.
Można było także obejrzeć pokaz wypieku sękacza w wykonaniu Teresy Frończuk, a także była degustacja wszystkich wystawionych na konkurs sękaczy. Imprezie towarzyszyła także prezentacja strojów ludowych przygotowana w ramach projektu „Działania na rzecz ożywienia Południowego Podlasia”.